Psychologisch onderzoek

Bij  CBO Talent Development verrichten wij uitgebreid psychologisch onderzoek. Als organisatie vinden wij het belangrijk om naast de cognitieve capaciteiten ook het sociale- en emotionele functioneren in kaart te brengen. Afhankelijk van de hulpvraag kijken wij, naast de intelligentie, ook naar de  taakwerkhouding, het executief functioneren, de creativiteit, het zelfbeeld en de persoonlijkheid. Voor adolescenten en/of volwassenen wordt daar eventueel ook de opleiding- of beroepskeuze aan toegevoegd. We kijken daarbij ook niet enkel naar de scores op zichzelf, maar zijn vooral geïnteresseerd in hoe iemand tot deze scores is gekomen en welke (leer)strategieën er zijn gebruikt.

Het onderzoek dat wij doen, is geen standaard ‘hoogbegaafdheidsonderzoek’, maar is gericht op het beantwoorden van vragen en zorgen die leven bij de cliënt en die mogelijk verband houden met hoogbegaafdheidskenmerken of -problematiek. Wij stellen dus geen diagnose, maar geven handelingsgerichte advies op basis van de vragen en zorgen van de cliënt. Een onderzoek bij ons ziet er inhoudelijk dan ook niet standaard voor iedere cliënt hetzelfde uit, maar wordt ingericht op basis van diezelfde vragen en zorgen, zodat we daarna zo gericht mogelijk kunnen adviseren.  

 

Praktische informatie

Tijdens de verschillende afspraken wordt u verwacht op ons bezoekadres. U kunt zich vervolgens aanmelden bij de receptie en plaatsnemen in de wachtruimte, waarna de betreffende collega u zal ophalen. Wanneer u als ouder meekomt naar het onderzoek, is er de mogelijkheid om gedurende de dag gebruik te maken van de wachtruimte inclusief WiFi en warm drinken.

 

Een onderzoekstraject ziet er in grote lijnen als volgt uit:

Intakegesprek

Tijdens een intake wordt de eerder toegestuurde informatie met u of u als ouders (en jeugdigen vanaf 13 jaar) doorgenomen en wordt de onderzoeksvraag opgesteld of eventueel bijgesteld. Er wordt daarbij uitgebreid aandacht besteed aan de voorgeschiedenis. Naar aanleiding van dit gesprek wordt bepaald welke testmaterialen ingezet worden tijdens het onderzoek bij u of uw kind.

Onderzoek

Het onderzoek vindt doorgaans een week later plaats en bestaat in principe uit één dag (ochtend van 9.30/10.00u tot 12.00u en middag van 13.00 tot ongeveer 15.30 uur). Bij onderzoeken met kinderen is het prettig wanneer er een ouder aanwezig is om ’s morgens bij de kennismaking te zijn en om samen met uw kind pauze te houden. 

Rapportagegesprek

Ongeveer twee weken na het onderzoek vindt het rapportagegesprek plaats, waarbij de uitkomsten van het onderzoek en de daarbij horende adviezen met u of u als ouders (en uw kind vanaf 13 jaar) besproken worden. Het verslag, waarin alle resultaten en adviezen uitgebreid beschreven staan, ontvangt u vervolgens binnen enkele weken (beveiligd) digitaal.