CBO Talent Development verricht jaarlijks groepsonderzoeken op verschillende middelbare scholen door heel Nederland. Momenteel worden er jaarlijks meer dan 12.000 leerlingen groepsgewijs gescreend op zo’n 90 verschillende scholen.
Wat kan de CBO-Groepsscreening, afhankelijk van de samenstelling van de screening, u en uw school bieden:
- De intellectuele capaciteiten van leerlingen worden in kaart gebracht.
- Er kan worden nagegaan of er mogelijk sprake is van onderpresteren bij leerlingen.
- U krijgt informatie over de houding van leerlingen ten opzichte van de school.
- U kunt zicht krijgen op het zelfbeeld van leerlingen.
- Er kan worden vastgesteld welke leerlingen baat hebben bij deelname aan een verbredingstraject of andere speciale voorzieningen voor leerlingen.
- Leerlingen bij wie sprake is van een motivatieprobleem kunnen worden opgespoord.
- Bekeken kan worden welke leerlingen extra begeleiding nodig hebben.
De CBO-Groepsscreening dient als een screeningsmiddel en heeft als doel om meer inzicht te geven in de capaciteiten van de leerlingen. Bij de groepsscreening gaat het er om de sterke en minder sterke capaciteiten van een leerling in kaart te brengen. Naast de cognitieve mogelijkheden van de leerlingen worden dan ook de motivationele, creatieve en/of persoonlijkheidskenmerken (welbevinden, zelfbeeld, etc.) in kaart gebracht. Een combinatie van deze gegevens blijkt de behoeften van de leerlingen het beste in beeld te brengen en geeft daarmee handvatten voor invulling van de schoolloopbaan van een leerling. Zo kunnen mogelijke problemen in het schooltraject (vroeg) gesignaleerd en/of voorkomen worden.
De CBO-Groepsscreening heeft niet tot doel een leerling al dan niet als hoogbegaafd te identificeren. Evenmin resulteren de scores in een intelligentiequotiënt (IQ). Bij de groepsscreening worden de leerlingen vergeleken met de groep waarin de tests en vragenlijsten zijn afgenomen (eigen school en leerjaar).
Inmiddels zijn door vele jaren van groepsonderzoeken de gegevens van tienduizenden leerlingen van scholen door het hele land verzameld. Hierdoor is het ook mogelijk de gegevens van (individuele) leerlingen ook af te zetten tegen deze landelijke normgroep.
Praktische informatie over de afname
Nadat u zich als school heeft aangemeld, stelt u intern een contactpersoon aan. Deze persoon zal het aanspreekpunt zijn voor de screening en in contact staan met de contactpersoon van het CBO. Nadat de benodigde aanmeldformulieren zijn ingevuld, kan de screening worden ingepland. U ontvangt vanuit het CBO de benodigde materialen om de screening zelfstandig en op een eigen gekozen moment op school af te nemen. Leerkrachten worden middels uitgebreide protocollen zodanig geïnstrueerd door het CBO dat zij de afname zelfstandig kunnen uitvoeren. De antwoordformulieren worden vervolgens teruggestuurd naar het CBO, waarna wij alle gegevens van de leerlingen zullen verwerken. Hierna zal een schriftelijke en mondelinge rapportage volgen waarin iedere leerling individueel wordt nabesproken met de betreffende betrokkene (zoals bijvoorbeeld de mentor). De indruk die de docenten/mentoren van de betreffende leerling hebben, speelt een belangrijke rol bij de interpretatie van de bevindingen.
Kosten
De kosten van een groepsonderzoek zijn afhankelijk van de grootte van de groep leerlingen en van de tests/vragenlijsten (licenties) die gebruikt worden tijdens het onderzoek. Na afweging van uw wensen en onze mogelijkheden wordt een prijsopgave/ offerte gemaakt. Voor een groepsscreening is een deelname van minimaal 60 leerlingen uit dezelfde jaargang een voorwaarde.
Interesse of meer weten?
Indien u interesse heeft om de CBO-Groepsscreening ook bij u op school te laten uitvoeren of graag wat meer informatie zou willen, kunt u contact opnemen met onze contactpersoon Rinske Zurhorst.
We plannen graag een vrijblijvend kennismakingsgesprek in om samen met u de wensen van uw school in kaart te brengen en te kijken welke testinstrumenten daarvoor nodig zijn.