RITHA opleiding (voorheen de ECHA opleiding)

Sinds 1 mei 2016 wordt de ECHA-opleiding georganiseerd door het Radboud Centrum Sociale Wetenschappen. Deze is sindsdien doorontwikkeld tot de Radboud International Training on High Ability (RITHA). De opleiding biedt inzicht in het signaleren en begeleiden van (soms nog niet zichtbare) mogelijkheden en onderwijsbehoeften van hoogbegaafde kinderen en (jong)volwassenen in het onderwijs of in de adviespraktijk.

Waarom deze opleiding?

Er is een duidelijke trend in het Nederlandse onderwijs om talent tot ontwikkeling te laten komen. Cognitief talent (hoogbegaafdheid) leidt niet altijd vanzelf tot de daarbij passende schoolprestaties. Binnen scholen is er behoefte aan expertise op het gebied van hoogbegaafdheid om een optimale signalering en begeleiding te borgen. De RITHA voorziet in deze behoefte.

Brug tussen wetenschap en praktijk

Vanuit een wetenschappelijke benadering leveren medewerkers van het RadboudCSW en CBO een bijdrage aan professionalisering van het onderwijsveld en de hulpverlening ten behoeve van kinderen en (jong)volwassenen met capaciteiten op hoogbegaafd niveau. Als universitaire organisatie, betrokken bij academisch onderzoek en onderwijs, streven wij ernaar een brug te slaan tussen wetenschap en praktijk en stellen wij ons ten doel door middel van wetenschappelijk onderzoek naar hoogbegaafdheid bij te dragen aan een optimale ontwikkeling van hoogbegaafde kinderen en (jong)volwassenen.

Voor wie?

RITHA is bedoeld voor professionals die werken met (hoog)begaafde kinderen, jongeren of volwassenen in onderwijs, zorg of hulpverlening. Ook wie ouders of leraren begeleidt, vindt in RITHA een passend leertraject. Als je RITHA hebt afgerond, ben je internationaal erkend lid van de European Council for High Ability (ECHA).

Opzet van de opleiding

De opleiding bestaat uit twee delen. De eerste fase is de RITHA Practitioner-opleiding, waarin deelnemers een stevige basis leggen, kennis nemen van de belangrijkste (inter)nationale theorievorming op het gebied van hoogbegaafdheid en de relatie leggen met de belangrijkste aspecten van de dagelijkse praktijk. Daarna is er de mogelijkheid om door te stromen naar de opleiding tot RITHA Specialist. In dit vervolgprogramma leer je hoe je een bijdrage kunt leveren aan het vakgebied hoogbegaafdheid, door een evidence-based eindproduct voor de praktijk te ontwikkelen. Ook na afronding van de opleiding zijn er mogelijkheden voor verdere scholing binnen verschillende thema’s rondom hoogbegaafdheid.

Meer informatie
Bezoek de website van de Radboud Universiteit voor meer informatie over de opleiding, het aanmelden voor een informatiebijeenkomst of het plannen van een belafspraak met een van onze opleidingscoördinatoren.