CBO Challenge voor het Voortgezet Onderwijs

Ieder half jaar wordt er een Challenge voor intellectueel getalenteerde scholieren uit de onderbouw van het voortgezet onderwijs georganiseerd. Tijdens deze Challenge staat verdieping in een specifiek onderwerp centraal: een groep van 10 tot 15 deelnemers wordt ondergedompeld in kennis en interessante vragen. Ook gaat de groep aan de slag met een uitdagende opdracht die betrekking heeft op het onderwerp.  Daarbij zijn samenwerken, creativiteit en redeneervermogen van belang.

 

VO Challenge 24 mei 2018

Thomas Bronzwaer: KIJKEN IN DE RUIMTE. LICHT-ECHO’S

 

Tijdens deze VO Challenge op donderdagmiddag  24 mei neemt promovendus Thomas Bronzwaer de deelnemers mee in de theorie over “licht-echo’s”.

Bijna alles wat we zien is eigenlijk een licht-echo. We kijken zelden rechtstreeks naar een lichtbron, zoals een lamp of de zon. Uw blik op de pagina die u nu leest is een voorbeeld van zo’n licht-echo: er valt licht op van een lichtbron, en dat licht weerkaatst vervolgens in uw ogen.

Zo is het ook als we de ruimte inkijken. Het meeste licht dat we zien komt niet rechtstreeks naar ons, maar gereflecteerd als een licht-echo. Die reflectie kan gaan via oppervlakken, zoals de maan of deze pagina, maar ook via volumes, zoals een wolk in de lucht, of een gaswolk in de ruimte.

Bij astronomische observaties moeten we daarom vaak nadenken over licht. De gevolgen zijn soms tegen-intuïtief (het lijkt bijv. soms alsof we dingen sneller dan het licht zien bewegen, dit is een soort optische illusie die door de echo wordt veroorzaakt).

 

Lesbrief

De VO Challenge is uitdagend, dus deelnemers krijgen veel nieuwe informatie. De deelnemers gaan daarmee tijdens de bijeenkomst in groepjes aan het werk. Met één of meerdere opdrachten waarbij de inhoud door de spreker wordt aangeboden en de werkwijze door het CBO, gebaseerd op de theorie van Sternberg. Na de bijeenkomst krijgt elke deelnemer (of groep van deelnemers) een lesbrief mee, met opdrachten om de stof te verwerken. Met behulp van deze lesbrief zouden deelnemers aan de VO Challenge bijvoorbeeld ook een les of presentatie kunnen voorbereiden voor hun klas.

 

 

 

Data en tijden

Donderdag 24 mei 2018 – 13:00 tot 16:00 uur. De kosten van deze Challenge bedragen €47,50.

 

 

In overleg kan gekeken worden of er een Challenge voor het VO georganiseerd kan worden op een schooldag en/of op school plaats kan vinden. Graag gaan wij met scholen in gesprek over een Challenge op maat.

 

Een Challenge gaat in principe door bij tenminste 10 aanmeldingen. Bij minder aanmeldingen wordt de Challenge mogelijk geannuleerd en worden de kosten terugbetaald. Deze beslissing wordt uiterlijk een week van tevoren genomen.

Als u uw kind wilt aanmelden voor een Challenge, kunt u het aanmeldformulier aanvragen door hieronder uw gegevens in te vullen.

 

Nieuwsbrief

Wilt u updates ontvangen over de CBO Challenges? Vraag de nieuwsbrief aan door uw gegevens in onderstaand formulier in te vullen.

Vult u hieronder uw gegevens in

 

U kunt zowel het aanmeldformulier als de nieuwsbrief aanvragen.
We sturen u alleen aankondigingen van de diensten die wij bieden. We sturen u geen reclame en zullen uw gegevens vanzelfsprekend niet delen met derden.