CBO Challenge: Kijken in de ruimte

CBO Challenge Voortgezet Onderwijs 24 mei 2018

 

Thomas Bronzwaer: KIJKEN IN DE RUIMTE. LICHT-ECHO’S

 

Tijdens deze VO Challenge op donderdagmiddag  24 mei neemt promovendus Thomas Bronzwaer de deelnemers mee in de theorie over “licht-echo’s”.

Bijna alles wat we zien is eigenlijk een licht-echo. We kijken zelden rechtstreeks naar een lichtbron, zoals een lamp of de zon. Uw blik op de pagina die u nu leest is een voorbeeld van zo’n licht-echo: er valt licht op van een lichtbron, en dat licht weerkaatst vervolgens in uw ogen.

Zo is het ook als we de ruimte inkijken. Het meeste licht dat we zien komt niet rechtstreeks naar ons, maar gereflecteerd als een licht-echo. Die reflectie kan gaan via oppervlakken, zoals de maan of deze pagina, maar ook via volumes, zoals een wolk in de lucht, of een gaswolk in de ruimte.

Bij astronomische observaties moeten we daarom vaak nadenken over licht. De gevolgen zijn soms tegen-intuïtief (het lijkt bijv. soms alsof we dingen sneller dan het licht zien bewegen, dit is een soort optische illusie die door de echo wordt veroorzaakt).

 

Lesbrief

De VO Challenge is uitdagend, dus deelnemers krijgen veel nieuwe informatie. De deelnemers gaan daarmee tijdens de bijeenkomst in groepjes aan het werk. Met één of meerdere opdrachten waarbij de inhoud door de spreker wordt aangeboden en de werkwijze door het CBO, gebaseerd op de theorie van Sternberg. Na de bijeenkomst krijgt elke deelnemer (of groep van deelnemers) een lesbrief mee, met opdrachten om de stof te verwerken. Met behulp van deze lesbrief zouden deelnemers aan de VO Challenge bijvoorbeeld ook een les of presentatie kunnen voorbereiden voor hun klas.

 

Data en tijden

Donderdagmiddag 24 mei van 13.00-16.00 uur, RU Nijmegen.

 

Kosten

De kosten zijn €47,50 per deelnemer.

 

Aanmelden

U kunt zich hier aanmelden.

 

ruimte