CBO Challenge voor het Voortgezet Onderwijs

Ieder half jaar wordt er een Challenge voor intellectueel getalenteerde scholieren uit de onderbouw van het voortgezet onderwijs georganiseerd. Tijdens deze Challenge staat verdieping in een specifiek onderwerp centraal: een groep van 10 tot 15 deelnemers wordt gedurende de ochtend ondergedompeld in kennis en interessante vragen. De activiteiten ’s middags zijn actief en ondernemend, de groep gaat dan aan de slag met een uitdaging die betrekking heeft op het onderwerp van de ochtend. Daarbij zijn samenwerken, creativiteit en redeneervermogen van belang.

 

VO Challenge 23 maart 2018

Tijdens deze VO Challenge op vrijdag 23 maart neemt promovendus Thomas Bronzwaer jullie mee in de theorie over “licht-echo’s”. Dit is een fenomeen waarbij een ster een lichtflits afgeeft, waarna het licht wordt afgeketst (door bijvoorbeeld een stofwolk) en ons vertraagd bereikt, net als een geluids-echo. We zien dan eerst de ster flitsen en daarna de echo. Dit leidt tot vreemde en onverwachte vormen die we in de ruimte zien na zo’n lichtflits. Het doel van de VO Challenge is om na te denken over hoe licht zich voortbeweegt, over hoe het een eindige snelheid heeft die voor ons nooit belangrijk is. Het gaat praktisch oneindig snel, maar als objecten meerdere lichtjaren groot worden (vele miljarden kilometers) dan wordt die hoge-maar-eindige snelheid ineens wel zichtbaar. Dus bij astronomische observaties moeten we vaak nadenken over licht. De gevolgen zijn soms tegen-intuïtief (het lijkt bijv. soms alsof we dingen sneller dan het licht zien bewegen, dit is een soort optische illusie die door de echo wordt veroorzaakt).

Nieuw aan het concept voor de VO Challenge is dat het door de week georganiseerd wordt (dit maal op een vrijdag) en dat er opdrachten meegegeven worden voor thuis of op school, zodat er ook na de Challenge nog gewerkt kan worden met dit boeiende en uitdagende thema!

 

Data en tijden

Een Challenge duurt van 10:00 tot 16:30 uur. Deelnemers en ouders zijn vanaf 09:30 uur welkom. De kosten van een Challenge bedragen 60,- euro. Tijdens de dag wordt gezorgd voor eten en drinken.

 

In overleg kan gekeken worden of er een Challenge voor het VO georganiseerd kan worden op een schooldag en/of op school plaats kan vinden. Graag gaan wij met scholen in gesprek over een Challenge op maat.

 

Een Challenge gaat in principe door bij tenminste 10 aanmeldingen. Bij minder aanmeldingen wordt de Challenge mogelijk geannuleerd en worden de kosten terugbetaald. Deze beslissing wordt uiterlijk een week van tevoren genomen.

Als u uw kind wilt aanmelden voor een Challenge, kunt u het aanmeldformulier aanvragen door hieronder uw gegevens in te vullen.

 

Nieuwsbrief

Wilt u updates ontvangen over de CBO Challenges? Vraag de nieuwsbrief aan door uw gegevens in onderstaand formulier in te vullen.

Vult u hieronder uw gegevens in

 

U kunt zowel het aanmeldformulier als de nieuwsbrief aanvragen.